Στις 9 Οκτωβρίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος της Ελληνικής φωτογραφίας Κώστας Μπαλάφας. Ο φωτογράφος του κοινωνικού προβληματισμού. Ο άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα και την υπηρέτησε με καλλιτεχνική συνέπεια χωρίς συμβιβασμούς και σκοπιμότητες.

Αντίο Δάσκαλε.

Το μεγάλο καλλιτεχνικό έργο του Κώστας Μπαλάφα είναι γνωστό και όλοι τον θαυμάζουν γι’ αυτό.

Ο Κώστας Μπαλάφας, ήταν ένας άνθρωπος φωτισμένος δημιουργός, όπου η ζωή του και η συμπεριφορά του ήταν υποδειγματικά σεμνή, η καλοσύνη και η προθυμία του να μεταδίδει τις γνώσεις του στους νέους σπουδαστές φωτογραφίας είναι κάτι που μου είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω με λόγια.

Εμείς στην Φωτογραφική Ακαδημία της LEICA είχαμε την τιμή τον Κώστα Μπαλάφα να τον έχουμε δάσκαλο μας και πνευματικό μας φάρο, είναι ο άνθρωπος που μας δίδασκε ανθρωπισμό και ανιδιοτελή πατριωτική αγάπη για την Ελλάδα μας. Η αισθητική του παιδεία και ο τρόπος προσέγγισης της καλλιτεχνικής του δουλειάς είναι οδηγός κατάρτισης για τους σπουδαστές μας, η φωτογραφία του είναι κοινωνική, είναι ρεαλιστική, είναι ανθρώπινη. Ο Μπαλάφας μας δίδασκε να “φωτογραφίζουμε αυτό που μας συγκινεί”, να αγαπάμε αυτό που φωτογραφίζουμε, να το σεβόμαστε, να το πλησιάζουμε σε απόσταση αναπνοής, γιατί τότε ανακαλύπτουμε την αλήθεια του και την ομορφιά του.

Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας φωτογράφος που κατά καιρούς περπάτησε όλη σχεδόν την Ελλάδα και την απέδωσε με ένα ιδιαίτερο ειλικρινή και γεμάτο ανθρωπιά τρόπο σε φωτογραφική εικόνα. Οι σκληρές συνθήκες ζωής των παιδικών του χρόνων και οι αγώνες του ελληνικού λαού εκείνο το καιρό για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια επέδρασαν στον ευρύτερο ψυχισμό του και διαμόρφωσαν το ύφος και την αισθητική ποιότητα της φωτογραφικής του δουλειάς, ιδίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, τα οποία κυριαρχούν στο φωτογραφικό του έργο με ιδιαίτερη ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, στον μεγάλο δάσκαλο της ελληνικής φωτογραφίας, θέλω να εκφράσω τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη για αυτά που μας έχει προσφέρει και για αυτά που συνεχίζει να μας προσφέρει με την παρακαταθήκη του καλλιτεχνικού του έργου.

Δάσκαλε δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ για εμάς θα ζεις πάντα στην ψυχή μας στο πνεύμα μας.

Σπύρος Σκιαδόπουλος
Δ/ντής του Ι.Ι.Ε.Κ. Leica Academy

GALLERY

Κύλιση προς τα επάνω