Απόσπασμα από το λεύκωμα "Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος"

Εκτύπωση PDF
Το λόγο έχει ο Κώστας Μπαλάφας"

[…] Γεννήθηκα σ’ ένα κακοτράχαλο ηπειρώτικο χωριό που λες πως και το ίδιο γεννήθηκε για αγώνες πρώτα με την ίδια τη φύση, για να μπορέσει να επιβιώσει στην κακοτράχαλη γη που γεννήθηκε. Και ένα μεγάλο μαράζι ήταν ο ξενιτεμός. Ξενιτεύτηκα νωρίς κι εγώ για λόγους βιοπορισμού, μόλις τέλειωσα το Δημοτικό —το τέλειωσα και δεν το τέλειωσα. Ήμουν τότε έντεκα χρονών και δούλευα σ’ ένα γαλακτοπωλείο.

Περισσότερα...

Ο Κώστας Μπαλάφας δωρίζει στην πόλη των Ιωαννίνων ένα ιστορικό ντοκουμέντο

Εκτύπωση PDF

balafas-02Ο μεγάλος φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας δώρισε στο δήμο Ιωαννιτών 278 φωτογραφίες της πόλης από την περίοδο 1930-1976. Συγκίνηση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και παραφωνίες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μάλλον δεν ήξερε ποιος είναι ακριβώς ο Μπαλάφας, αφού έκανε λόγο για «φωτογράφο της ΔΕΗ».

Περισσότερα...

Κώστας Μπαλάφας. Ιστορία σε άσπρο - μαύρο

Εκτύπωση PDF

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΣΤΡΑΠΕΛΛΟΥbalafas-vima

Μια συζήτηση με τον Κώστα Μπαλάφα, τον τελευταίο από μια γενιά φωτογράφων που κατέγραψαν την εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αποτελεί παράλληλα και μια ιστορική αναδρομή. Ο 90χρονος σήμερα φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης ξετυλίγει τις αναμνήσεις του και υπερασπίζεται την τέχνη του ως κοινωνικό λειτούργημα.

Περισσότερα...

Κώστας Μπαλάφας, ο φωτογράφος της Ηπείρου

Εκτύπωση PDF

Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες φωτογράφους.
Γεννήθηκε το 1920 σ’ ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, την Κυψέλη της Άρτας από γονείς αγρότες.
Σε μικρή ηλικία κατέβηκε στην Αθήνα να δουλέψει, το βράδυ σχολείο την ημέρα δουλειά. Γύρω στα 1928-29 δούλευε ως υπάλληλος σ’ ένα μαγαζί. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία.
Το αφεντικό του δέχτηκε επίσκεψη απ’ τα αδέλφια του απ’ την Αμερική και θέλησε να τους ξεναγήσει. Είχαν ένα κουτί Kodak που το χειρίστηκε ο Κώστας Μπαλάφας. Όπως λέει ο ίδιος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ γιατί μπορούσε αιχμαλωτίσει τον ορατό κόσμο.

Περισσότερα...

Κώστας Μπαλάφας - Η Χώρα μου

Εκτύπωση PDF

Παπαδοστεφανάκης Αντώνης  balafas-01

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1917 στο ορεινό χωριό Χώσεψη (Κυψέλη) της Ηπείρου. Η πρώτη του επαφή με την κάμερα ήταν στην ηλικία των 11 χρόνων όταν δούλευε σ'ένα γαλακτοπωλείο στην οδό Πατησίων. Το αφεντικό του, του ζήτησε να τραβήξει μία φωτογραφία εκείνον και κάποιους συγγενείς του από την Αμερική. Και με ένα πάτημα του κλείστρου όλα άρχισαν... Μυήθηκε στη φωτογραφική τέχνη από τον Απόστολο Πανταζίδη, καταρτισμένο φωτογράφο των Ιωαννίνων, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1941 ως το 1944 φωτογράφησε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα των Ηπειρωτών κατά των κατακτητών.

“Δεν ήθελα να δείχνω τους ανθρώπους σαν ήρωες. Τι περισσότερο να ζητούσα από την αλήθεια τους;”

Περισσότερα...